Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

De hedendaagse Kaap Hoorn-vaarders

modern-jacht

 


Naar de letter van de statuten van weleer, zijn er in onze tijd geen “echte Kaap Hoorn-vaarders” meer. Immers, de tijd dat ladingvervoerende zeilschepen de wereldzeeën bevoeren is lang voorbij en zal in die vorm ook niet meer terugkeren. Er is heden ten dage echter een geheel andere categorie zeevaarders , die zeilend in kleine scheepjes (waarvan vaak de lengte over alles de 12 meter nauwelijks te boven gaat), alle gevaren, zelfs die van de Zuidelijke oceanen trotserend tot opmerkelijke prestaties komen.
 

Hedendaagse rondingen

De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders heeft besloten dat het passend zou zijn indien de Stichting uiting zou geven aan haar waardering voor deze hedendaagse Kaap Hoorn-rondingen door zeiljachten. Zij gaat er daarbij vanuit dat deze rondingen in de traditie van de Grote Zeilvaart van weleer zullen geschieden. Deze rondingen dienen een onderdeel te zijn van een oceaanreis die nonstop voert van 50 graden zuiderbreedte in de Atlantische Oceaan naar 50 graden zuiderbreedte in de Stille Oceaan of omgekeerd. De motor mag slechts gebruikt worden in noodgevallen of voor het opladen der accu’s.
 De schipper van zo’n jacht wordt, na advies van een voor dat doel ingestelde commissie en na bestudering van de scheepsjournalen, de titel Kaap Hoorn-schipper verleend. (zie Richtlijn Erkenning  en Reglement rondingen)

 

Trofee

De gemeente Hoorn zal de Kaap Hoorn-schipper een zeer bijzondere trofee uitreiken. De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders schenkt een oorkonde aan de schipper en zijn bemanningsleden. Bovendien krijgen de bemanningsleden, die donateur zijn van de stichting een legpenning. De trofee, de legpenning en de oorkonde worden jaarlijks tijdens een feestelijk samenzijn uitgereikt in Hoorn.

Natuurlijk zijn de prestaties van de zeilers van nu van een geheel andere orde dan die van hun beroemde voorgangers. Geholpen door een keur van elektronische hulpmiddelen navigeren zij over de wereldzeeën.
Evenals hun professionele voorgangers dienen ook zij te beschikken over dezelfde mentale bagage. Zonder de kennis van goed zeemanschap en een meer dan gewone dosis moed en doorzettingsvermogen zouden ook zij niet tot zulke prestaties in staat zijn.
 Inmiddels zijn diverse schippers en hun bemanning op deze wijze geëerd en het ziet er naar uit dat er nog wel enige zullen volgen. Mocht u vragen hebben over het bovenstaande, stelt u zich dan in verbinding met de secretaris, via ons adres Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, Postbus 1016, 1620 KA Hoorn of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ERKENNING KAAP HOORN-RONDING

NL : Wie een Kaap Hoorn-ronding heeft gedaan, is wellicht geïnteresseerd in een formele erkenning hiervan door de Stichting. Zie de Richtlijn

UK : Those of you who rounded Cape Horn, might be interested in a formal recognition by our Foundation in the town of Hoorn. See the Guidance

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Oudheidkamer

regentesse75

In het voormalig R.K. Wees-en Oudeliedenhuis St. Jozef te Hoorn vindt u de Oudheidkamer. In de prachtig gerestaureerde Regenten-en Regentessenkamer komt de maritieme sfeer van de Grote Zeilvaart en Kaap Hoorn weer tot leven. Tijdens de wintermaanden is de Oudheidkamer gesloten. Vanaf april  staan de deuren weer open voor bezoekers.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no