Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Actueel

 

Bezoek

De Maritieme Oudheidkamer gaat in het zomerseizoen 2024 weer open van april tot oktober.  Wij  zijn dan open op woensdagen  van 11:00 tot 16:00 uur. Op zondagen van 13:00 tot 16:00 alleen in juni, juli, augustus en september.  Het is wel mogelijk afspraken te maken voor een groepsbezoek of klein groepje op andere dagen Voor deze bezoeken vragen we een bijdrage afhankelijk van de groepsgrootte. Dit kunt U contant betalen of via de QR code op uw mobile telefoon.  De Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders wordt gerund door vrijwilligers en wij ontvangen geen subsidie. Bij ons zijn ook de verwarmingskosten flink gestegen, maar we willen U toch ontvangen in een prettige ruimte, vandaar dit verzoek.voor een kleine bijdrage.

De data en locaties voor de Voorjaarsbijeenkomst en Najaarsbijeenkomst 2024 zijn vastgelegd op respectivelijk 18 mei in Dordrecht en   3 november in Hoorn. Voor meer info, zie de agenda voor de uitnodiging voor 18 mei in Dordrecht.

 Bibliotheek

Onze maritieme bibliotheek is toegankelijk op de openingsdagen van de Oudheidkamer. Een papieren catalogus is aldaar beschikbaar.

De nieuwe catalogus 2022 is beschikbaar in pdf. Te vinden onder de kop Oudheidkamer. 

Nieuwe link toegevoegd: Marhisdata.nl/kaaphoornvaarders   

Door samenwerking met o.a. Marhisdata is er met de digitale toevoeging van 39 archiefmappen uit de collecties M. Hoedemaker, L. Smit en K.Suyk jr., een rijkdom aan gegevens over de Grote Zeilvaart on line beschikbaar gekomen. Hiermee is ook het historisch glasplaatfoto archief uit de Grote Zeilvaart periode toegangkelijk geworden.                                                    Opm. Wij adviseren U om eerst de achtergrond informatie te lezen waarin Cees Paul U uitleg geeft over de samenstelling van dit bestand. Veel lees plezier.

 

Agenda

 

Voorjaarsbijeenkomst 2024 op 18 mei in Dordrecht.

Deze bijeenkomst inclusief een luxe lunch vindt plaats in het Dordrechts Museum. Wederom hebben we goede sprekers kunnen strikken en met aansluitend een gezellige borrel ter afsluiting wordt dit een interessante zaterdag. Als extra kunt U gratis vanaf elf uur het museum bezoeken voor de tijdelijke tentoonstellingen of de vaste collectie. Goed om te weten is dat de parkeergarage om de hoek vlakbij is. In de uitnodiging voor 18 mei zult U het programma terugvinden met de lezingen en andere details in de pdf hieronder.

Voorjaarsbijeenkomst  Dordrecht      pdf

Najaarsbijeenkomst 2024 op 3 november in Hoorn. 

Deze bijeenkomst vindt weer plaats in de Oosterkerk, ofwel de  'schippers en visserskerk' voor de VOC bemanningen. Ook voor deze bijeenkomst zijn de sprekers al bekend. Van nieuwe Kaap Hoorn ronders zijn nog geen aanvragen binnen. Het Shanty Koor uit Hoorn zal weer diverse bekende kaapstander of hijs liederen zingen met muzikale ondersteuning. Wij sluiten af met een borrel en warm buffet.  In de uitnodiging zult U t.z.t. alle programma bijzonderheden en parkeer adviezen vinden in een pdf .    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no