Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Actueel

 

Bezoek

De Maritieme Oudheidkamer is in de winterperiode gesloten.  Voor de zomermaanden gaan we weer open in april tot en met september. Wij zijn dan open op de woensdagen van 11:00 tot 16:00.  In juni tot september ook open op zondagen van 13- 16:00 uur.  Voor deze bezoeken vragen we een luttele bijdrage, nl. twee Euro. Bovendien kunt U ook afspraken maken voor een groepsbezoek of klein groepje of zelfs individueel. Wij vragen hiervoor dan wel een bijdrage afhankelijk groepsgrootte voor onze Stichting. 

De Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders wordt gerund door vrijwilligers en wij ontvangen geen subsidie. 

Voorjaarsbijeenkomst  2023

Zie ook onder Agenda.  

Meer informatie 

 

NIEUWE LINK toegevoegd over de ECOCLIPPERS. Ons nieuwe bestuurslid Jorne Langelaan is directeur /manager/kapitein van Eco Clipper Cooperatie. Dit voorjaar is hun niieuwe omgebouwde ( oude ) schoeneraak De TUKKER gereed om een lijndienst te openen tussen de Noordzee landen en Portugal. Ondertussen vordert de bouw van de nieuwe EcoClipper 500. Doel is met deze zeilschepen emissievrij goederen te vervoeren.              

Bibliotheek

 

De nieuwe catalogus 2022 is beschikbaar in pdf. Te vinden onder de kop Oudheidkamer. 

Nieuwe link toegevoegd: Marhisdata.nl/kaaphoornvaarders   

Door samenwerking met o.a. Marhisdata is er met de digitale toevoeging van 39 archiefmappen uit de collecties M. Hoedemaker, L. Smit en K.Suyk jr., een rijkdom aan gegevens over de Grote Zeilvaart on line beschikbaar gekomen. Hiermee is ook het historisch glasplaatfoto archief uit de Grote Zeilvaart periode toegangkelijk geworden. Opm. Wij adviseren U om eerst de achtergrond informatie te lezen waarin Cees Paul U uitleg geeft over de samenstelling van dit bestand. Veel lees plezier.

 

Agenda

 

Voorjaarbijeenkomst 2023

De bijeenkomst zal dit voorjaar weer plaatsvinden in het Dordrechts Museum. De datum is dit keer wel later dan anders, nl. zaterdag 17 juni ! Dit is een uitgelezen kans voor onze donateurs die niet op vakantie zijn om een interessante dag in het Museum door te brengen. Binnenkort wordt er meer gepubliceerd over het programma en de bijzondere voordracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no