Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders

Kaap Hoorn Journaal

JournaalKLein

Het Kaap Hoorn Journaal in kleur verschijnt in het najaar. Donateurs ontvangen die per post. De digitale  Nieuwsbrief richt zich met korte stukken op de actualiteit. De langere artikelen bewaren we voor het Kaap Hoorn Journaal. Donateurs zonder internet/e-mail ontvangen het Journaal en de Nieuwsbrief  per post.

Herdenkingsuitgave 29 januari 2016 i.v.m. 400 jaar Kaap Hoorn op de kaart

atlas omslag

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika, 1500-1725.

Vijf kernachtige essays die U tweeënhalve eeuw bijpraten over de maritieme ontwikkelingen rond Z-Amerika met een bijzondere rol voor de stad Hoorn, gevolgd door een prachtige verzameling bijzondere kaarten die U de ontwikkeling van de cartografie laat zien en de invloed van de Lage landen. 

De hoogwaardige digitale afdrukken van deze fullcolour en z/w kaarten, maken het bekijken van details met een loupe een feest. De Nederlandse en Engelse edities hebben beide een Spaanse synopsis 

Beide edities elk € 15,00.

Scheepsmodellen

scheepsmodel

In de Oudheidkamer staan enkele modellen van de laatste zeilende vrachtschepen die Kaap Hoorn rondden, zoals de schoenerbrik Willemina, het volschip de Nederland, het fregatschip Europa, de viermastbark Pamir en de vijfmastbark Potosi. Op deze grootschalige modellen vallen veel details te bewonderen.

Actueel

 

Bezoek

De Maritieme Oudheidkamer is weer tot en met september open op de woensdagen van 11:00 tot 16:00.  In juni tot september ook op zondagen van 13- 16:00 uur.         Maar U kunt ook afspraken maken voor een groepsbezoek of klein groepje danwel individueel. Wij vragen hiervoor dan wel een kleine bijdrage voor onze Stichting.

Jaarbijeenkomst 2021 en 2022

Onze traditionele Jaarsbijeenkomst 2021 in onze vertrouwde Oosterkerk in Hoorn op zondag 31 oktober werd een feestelijk weerzien met de uitreiking van een trofee voor het ronden van Kaap Hoorn op traditionele wijze en de presentatie door de burgermeester van Nieuwenhuijsen van onze laatste publicatie uit 2020 over Jan Wever van West-Terschelling. Om U in de goede stemming te houden kunt U ook de Voorjaarsbijeenkomst 2022 alvast noteren zaterdag 16 april 2022  en wederom in het Dordrechts Museum. De parkeergarage is erg dichtbij ! Zie de Agenda voor de uitnodiging.

Corona  

Corona  maatregelen zijn nu opgeheven zodat U weer spontaan kan binnenlopenin in de Oudheidkamer. Ontsmettingsspray voor de handen is beschikbaar voor bezoekers. .

Ook op de Voorjaarsbijeenkomst 2022  zijn alle Corona maatregelen vervallen zodat U ontspannen kunt genieten van het  lunchbuffet..                      

Bibliotheek

De catalogus 2020 is beschikbaar in pdf. Te vinden onder de kop Oudheidkamer. Binnenkort komt de nieuwste versie beschikbaar.

Nieuwe link toegevoegd : Marhisdata.nl/kaaphoornvaarders   

Door samenwerking met o.a. Marhisdata is er met de digitale toevoeging van 39 archiefmappen uit de collecties M. Hoedemaker, L. Smit en K.Suyk jr., een rijkdom aan gegevens over de Grote Zeilvaart on line beschikbaar gekomen. Hiermee is ook het historisch glasplaatfoto archief uit de Grote Zeilvaart periode toegangkelijk geworden. Opm. Wij adviseren U om eerst de achtergrond informatie te lezen waarin Cees Paul U uitleg geeft over de samenstelling van dit bestand. Veel lees plezier.

 

 

 

Agenda

 

Voorjaarsbijeenkomst 16 april 2022 

De financiele regeling die in 2020 gemaakt werd  met Art & Dining, zoals hieronder gesteld, blijft van kracht voor aanstaande bijeenkomst op 16 april 2022.

Aangezien wij in 2020  geen zicht hadden op een nieuwe datum werd toen voorgesteld dat de door u reeds overgemaakte deelnamekosten in depot bij de penningmeester werden geplaatst,  zoals onze betaalde voorschotten ( 75%) bij Art&DIning in depot geplaatst zijn.

Het depot is in overleg met Art & Dining doorgeschoven naar de nieuwe veilige datum die op 16 april 2022 staat.

Namens het bestuur,          Kees van Louvezijn, voorzitter.

Uitnodiging Voorjaarsbijeenkomst 16 april 2022
pdfVOORJAARSBIJEENKOMST_2022.pdf207.67 KB 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

An alle Seebären und -Bärinnen unserer Cape-Horn Runde.

image001Helft mit, vor allem den aktiven und jungen Generationen unseres Landes einmal im Leben die unaufhaltsam verklingende Welt der echten Windjammer real zu erleben. Gerne seid Ihr alten Knochen auch gerne an Bord gesehen. Uschi hat sich schon als erste gemeldet. 

Die russischen Kadettenakademien der dortigen Fischereiflotte starten ein spektakuläres Unterfangen.

Mit viel, viel Mühen haben wir es geschafft, dass ein kleines Kontingent an Mitsegelplätzen für westeuropäische Mitsegler frei gehalten wurde. 

Zusammen mit russischen Berufsseeleuten und Kadetten sind Interessenten aus Deutschland und der Welt eingeladen, an diesem maritimen Weltspektakel mitzumachen.  

In the spirit of Cape Horn

Kpt. Uwe Koch

Möchten Sie mehr wissen, dann klicken Sie bitte hier:

Donateur worden?

ANBI FC75Donateurs zijn erg belangrijk voor de Stichting Ned. Kaap Hoorn-vaarders. Heeft U belangstelling voor de geschiedenis van Kaap Hoorn en de grote zeilvaart? Meld u dan aan. 
U bent al donateur voor minimaal € 20,- per jaar. Als algemeen nut beogende instelling zijn schenkingen aan de stichting fiscaal aftrekbaar.

Het weer op Kaap Hoorn

blauwewolkOp de Noorse weersite yr.no is het actuele weer op Kaap Hoorn te volgen: www.yr.no